Intro duik bij Mototi duikclub
23 mei 2013
Introductie duik zwembad
26 september 2013

Manuele focus + compositie

De doelstelling van de fototraining was om manuele focus instelling uit te proberen.
Met enkele knikkers een compositie samen te stellen waarbij een onderwerp kon benadrukt worden.

Hier liggen alle knikkers op een rij. Geen van allen springt er echt tussenuit. Door het werken met één flits krijgen we slagschaduw die in fotografie soms ook wel een positief effect kan hebben.

In deze foto hebben we een knikker die echt het onderwerp is en enkele knikkers die de compositie aanvullen.
Ik denk dat iedereen wel ziet welke knikker alle aandacht trekt.

Hier een mooi voorbeeld waarom manuele focus noodzakelijk kan zijn. Onze camera kan niet nadenken en weet dus ook niet welke knikker(s) we echt willen benadrukken.
De knikker vooraan is het onderwerp, die achteraan vullen de compositie aan. De camera focust echter op de achterste knikkers wat bij deze foto een gevoeld geeft van ‘niet geluk’.

Bij bonvenstaande foto is het verschil duidelijk merkbaar met de voorgaande. Het onderwerp ‘de eerste knikker’ trekt de aandacht en is in focus.
In deze foto komt het belang van compositie tot uiting. De knikker links trekt de aandacht weg ….. indien deze tegen de andere knikkers had gelegen hadden we een kruisvorm gekregen want apart zou geweest zijn. Iedereen zou die kruisvorm er in zien en zou er automatisch even over nadenken. De bedoeling van een compositie …..
Zet de toeschouwer aan het kijken, denken en zich verbeelden.

Onze Harvey in het zwembad !