2013 Febr – Nemo 33 clubduik
26 februari 2013
Creëren van een illusie
4 april 2013

Compositie en kadreren

 Met dank aan Willy Caekebeke voor zijn foto’s
7 Maart 2013

ORIGINALE FOTO
Analyse : Doelstelling compositie en kadreren
Onderaan zien we dat de voeten en vin van de duiker aangesneden zijn. Dit moeten we in elke foto trachten te vermijden. We moeten proberen het ganse foto onderwerp in beeld te brengen.
Vermijdt afgesneden delen.
Een probleem die zich hier ook stelt is de reflectie van de cameralens die we kunnen zien in de foto. De reden hiervoor is dat de foto gemaakt werd met een behuzing gemaakt uit acrylic (Ikelite).
Deze behuizing is volledig doorschijnend waardoor licht dat achteraan in de behuizing binnenvalt kan reflecteren in de camerapoort vooraan.
Oplossing : Met een neopreen ring aan te brengen rond de lens van de fotocamera kan het probleem verholpen worden. Hierbij dient men er dus voor te zorgen dat licht van achterin de behuizing niet meer kan doordringen tot in de lenspoort van de behuizing.
Belangrijk is het ook om het onderwerp steeds zo dicht mogelijk te benaderen. Bij een grote afstand tussen onderwerp en camera zullen ook, zelfs in een zwembad, stofdeeltjes te zien zijn. Flash voor deze opnames zo ver mogelijk van de lesnpoort plaatsen !

AANGEPASTE FOTO
Met een lichte aanpassing van het contrast en wegwerken van de stofdeeltjes krijgen we toch al een mooie souvenir foto.

ORIGINELE FOTO
Ook bij deze foto vin onderaan licht aangesneden. Ten alle tijde te vermijden.
Compositie is iets complexer en aangenamer. Gedeeltelijke refelctie van onderwerp in de oppervlakte.
De opnamehoek waarbij met de camera onder een lichte hoek naar boven wordt gefotografeerd draagt hier zeker toe bij.

AANGEPASTE FOTO
Door de afstand tussen onderwerp en camera kan de flash soms niet krachtig genoeg zijn om de kleuren volledig tot hun recht te laten komen.
Dit is ook de reden dat we een breedhoekpoort moeten gebruiken. Zo krijgen we het volledig onderwerp in beeld terwijl we ons heel dichtbij bevinden. De flashes bevinden zich kort tegen het onderwerp en gaan de kleuren volledig tot hun recht laten komen. Met de kleuren iets te accentueren en wat contrast toe te voegen alsook wat stof weg te werken krijgen we alweer een leuke souvenir foto.

ORIGINELE FOTO
Steeds moeten we proberen om het onderwerp volledig in beeld te brengen of enkel een detail. Tussenin gaat de foto nooit echt super aanvoelen. Zo gaan we bvb voor een ganse duiker in beeld of enkel het hoofd van de duiker. De foto afgebeeld is een mooi voorbeeld van wat te vermijden. Positief is de korte afstand tot het onderwerp waardoor er een mooie belichting is. Vanwege de nabijheid van de camera tot het onderwerp is er ook veel minder stof op te merken. Met foto bewerking kan hier een mooie souvenir foto uit voortvloeien.

AANGEPASTE FOTO
Door te ‘croppen’ in een foto bewerkings programma kunnen we het onnodige uit de foto verwijderen. Bij het nemen van de foto zou deze compositie de doelstelling moeten zijn. Merk op dat we geen gevoel krijgen van afgesneden gedeeltes. We respecteren de regel van 3.

ORIGINELE FOTO
Het volledige onderwerp bevindt zich in de foto. Prima. De afstand tot het onderwerp is echter een beetje ver waardoor de flash de kleuren niet kan terugbrengen.
We krijgen een blauwachtige foto. We merken op dat het onderwerp in de hoogte langer is dan in de breedte. Even proberen om met het toestel een verticale foto te maken zou de compositie extra kracht kunnen geven.

AANGEPASTE FOTO
Door de ‘lege’ gedeelte aan de zijkanten bij te snijden en een verticale foto te creëren krijgen we betere compositie.
Contrast bijwerken en stof verwijderen en we krijgen een heel mooie zwembad foto.

ORGINELE FOTO
Hier in deze foto is het onderwerp volledig in beeld. Zonder er bij stil te staan zat je al te denken ‘De duiker zwemt rond zonder zijn uitrusting aan te hebben’.
We krijgen een beeld van het verhaaltje bij de foto wat de compositie leuk maakt. Fotootje met inhoud.
Geen afgesneden gedeeltes. Compositie iets buiten het center wat via fotobewerking iets kan aangepast worden.
Resultaat hieronder.

AANGEPASTE FOTO
Onderwerp iets meer naar het midden geplaatst met ‘croppen’. Contrast en stof weggewerkt.
Superleuke zwembad foto bij duikclub Mototi door Wille Caebeke

Foto analyse : Danny Van Belle – www.dannyvanbelle.com