Vanwaar de naam Mototi ?
Een zeer zeldzame octopus soort kreeg zijn naam van de inwoners van het eiland Rapa in het zuiden van de stille oceaan. Hij wordt er ‘fe’e mototi’ genoemd, letterlijk vertaald ‘giftige octopus’. De mototi octopus is meestal bruin-oranje gekleurd. Bij gevaar verandert hij snel van kleur en vertoont hij op zijn lichaam en poten een patroon van donkerbruine strepen op een witte achtergrond. Een paar fluo oplichtende blauwe ringen , imitatie van grote ogen om aanvallers mee af te schrikken, zijn terug te vinden langs beide zijden van zijn lichaam. Zijn armwijdte kan tot 50 cm bedragen maar bijna altijd zijn de waargenomen exemplaren heel kleine diertjes van slechts enkele centimeters groot.
De Mototi octopus wordt weergevonden in de tropische waters van Okinawa, Japan tot Australië en het zuiden van de stille oceaan maar ook in Indonesië.
Ze leven er meestal op het rif, tussen koraalpuin en op zandbodems in ondiep water.
De Mototi octopus voedt zich voornamelijk met schelpdieren en heremiet krabben.
Hij maakt een opening in hun beschermende schelp waarna zijn verdovend speeksel zijn prooien verlamd en er een gemakkelijke hap van maakt.
Het wijfje legt haar eitjes af in lange vertakte stringen. Men denkt dat de jonge diertjes een planktonisch stadium doorlopen wat hun wijde verspreiding verklaart.
